Říjen
  • 7. října Po deseti dnech, kdy se jevilo stále pravděpodobnější, že Kristýna buď zahynula, anebo že došlo k závadě na jejím satelitním vysílači, ji Argos opět lokalizoval na jihu Mauritánie, na dohled od řeky Senegalu, v místech, kde se zastavila již na podzim 1995. Kristýna tedy pro začátek svého zimování zvolila oblast vzdálenou dvě stě padesát kilometrů od povodí Falémé, kde prožila předchozí zimu. Poprvé v historii tak byla ptačí pouť z mírného pásma do tropů sledována opakovaně. Zuzana se nadále zdržovala na Balkáně, v Jugoslávii východně od Bělehradu; do stejné oblasti se v prvních říjnových dnech přesunul i Oskar.
  • 13. října Zuzana nocovala severoseverovýchodně od Sofie; na další cestu se však patrně vydala již v předchozích dnech.
  • 19. října Po více než sedmi týdnech, kdy odpočíval na několika místech na Balkáně, pokračoval Oskar v cestě: v noci ho družice zaměřily západně od rumunské Craiovy.
  • 22. října Zuzana byla v noci lokalizována nedaleko Eskişehiru v Turecku. Bylo tak zřejmé, že Evropu opustila přes Bospor. Nejistá byla odpověď na otázku kdy: Zuzana mohla přes Bospor přeletět již 21.října. Oskar překonal Dardanely.
  • 27. října Kristýna po nejméně třítýdenní zastávce na jihu Mauritánie, kde se zdržovala "na dohled" od hraniční řeky Senegalu, přeletěla na své zimoviště v povodí Falémé. Na základě několika velice přesných satelitních lokalizací bylo možné jen s nepatrnou nadsázkou uvést, že "i tuto zimu nocuje Kristýna na stejné palmě, na které ji v roce 1995 pozorovali členové expedice Africká odysea". Skutečnost, že se Kristýna vrátila do naprosto stejných míst, byla jedním z nejzajímavějších poznatků, které se v rámci projektu sledování tahu čápů černých podařilo získat.

Miroslav Bobek      


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz