Červen
  • 8. června Na hnízdě nedaleko od Dobříše byl pozorován čáp černý s barevným odečitatelným kroužkem 61T . V létě 1995 ho jako mládě okroužkoval v Lánské oboře František Pojer.
  • 9. června Kristýna dostala nový, opět dokonalejší a lehčí "batůžek".
  • 11. června Výprava Českého rozhlasu (Miroslav Bobek, Khalil Baalbaki, Robert Tamchyna) odletěla do Egypta, aby zde prozkoumala zastávky tažných ptáků a pokusila se zjistit podrobnosti o Oskarově osudu.
  • 15. června Satelitním a pozemním vysílačem byl označen Kristýnin sameček Jakub. Stejně jako 11. června Kristýnu se ho podařilo odchytit na hnízdě při krmení mláďat.
  • 16. června V Horním Egyptě byl na farmě Ibrim, deset kilometrů od Kom Ombo, nalezen Oskarův "batůžek". Nemocný, vyčerpaný nebo zraněný Oskar pravděpodobně zahynul až počátkem května; nelze vyloučit, že ho v době, kdy ztratil svou přirozenou plachost, zabili děti. Vysílače se pak dostaly do rukou prostých feláhů. Ti je z obavy, že by mohlo jít o výbušninu nebo "něco podobného" ukryli. Prvotní příčina Oskarovy smrti byla tedy přirozená.
  • 23. června V Egyptě pokračoval průzkum zastávek tažných ptáků, zejména čápů černých a čápů bílých. Mimo jiné se ukázalo, že v Horním a Středním Egyptě vnímají rolníci čápy jako posly dobrých zpráv a své pomocníky a proto je nikdy nezabíjejí. Velkému nebezpečí jsou však všichni tažní ptáci vystaveni v Dolním Egyptě. V deltě Nilu a na Sinaji je vesničané v ohromných počtech odchytávají do sítí a na lep; všechny druhy, od nejmenších pěvců až po čápy a plameňáky, jsou pro ně zpestřením jídelníčku a předmětem obchodu (například hotel El Manshy v Demiettě uvádí na jídelním lístku "sezónní ptactvo").
  • 28. června V noci bylo na Rokycansku i jiných místech České republiky silné krupobití. Vznikly pochybnosti, zda je Kristýnina mláďata přežila.
  • 29. června Podle signálů pozemního vysílače byl nedaleko Holoubkova sledován Jakub. Kristýnu se zaměřit nepodařilo.
  • 30. června Kontrola hnízda potvrdila, že krupobití nepřežilo ani jedno ze tří Kristýniných a Jakubových mláďat. Samotná Kristýna zůstávala nadále nezvěstná.

Miroslav Bobek      


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz