Březen 1999
  • 3. března      Ministrovi životního prostředí Miloši Kužvartovi, který doprovázel prezidenta Václava Havla na jeho státní návštěvě Francie, předali tamní školáci po dvou nových satelitních a pozemních vysílačích. Francouzská Liga pro ochranu ptáků (LPO) tak pod patronací ministryně územního plánování a životního prostředí Dominique Voynet vyjádřila politování nad smrtí čápa Hynka.

  • 4. března      David byl na zpáteční cestě: ráno ho satelity lokalizovaly hluboko ve španělském vnitrozemí, dvě stě padesát kilometrů od jeho zimoviště.

  • 5. března      David doletěl k údolí Ebra a zastavil se západoseverozápadně od Zaragozy. Během dvou dnů překonal vzdálenost čtyř set kilometrů.

  • 6. března      Signály Kristýnina vysílače družice opět zachytily z oblasti mezi Kédougou a Sarayou na východě Senegalu. Objevily se první obavy o to, zda je Kristýna v pořádku.

  • 10. března      David, který v uplynulých dnech při přeletu Pyrenejí poněkud zvolnil svůj postup k domovu, byl dopoledne u Cahors v jihozápadní Francii.

  • 12. března      David doletěl do východní Francie.

  • 14. března      Alejandro Torés st. pozoroval v polích u Guadalquiviru Jonáše, a to nejprve ve společnosti 20 mladých čápů černých a později 31čápů černých, mezi nimiž byli i dospělí jedinci. David byl odpoledne nedaleko Mnichova.

  • 15. března      Kristýna se stále nezačala vracet k domovu; v předcházejících letech přitom za sebou v polovině března už mívala mnoho set kilometrů zpáteční cesty. Z analýzy nových satelitních dat navíc vyplynulo, že nejméně týden se Kristýnin vysílač vůbec nepohnul. Zůstávala sice naděje, že může jít o shodu okolností a že senzor pohybu vestavěný ve vysílači má závadu, ale přesto se jevilo jako velmi pravděpodobné, že Kristýna v buši mezi Kédougou a Sarayou zahynula.

  • 18. března      Podle signálů pozemního vysílače byl David lokalizován v Brdech. Zdržoval se v blízkosti hnízda, na kterém v minulém roce vychoval s Kristýnou tři mláďata.

  • 20. března      David stále u loňského hnízda čekal na Kristýnu (nebo jinou samičku). Z vedlejšího stromu bylo hnízdo nepřetržitě monitorováno videokamerou.

  • 28. března      Videokamera zaznamenala, že se na hnízdě objevil čáp se stejně umístěným kovovým a barevným kroužkem jako měla Kristýna; podobnou kombinaci kroužků přitom mohlo mít jen poměrně málo dospělých čápů černých. Protože se její satelitní vysílač stále hlásil ze západní Afriky, vedlo to k domněnce, že Kristýna možná svůj "batůžek" ztratila. (V následujících dnech a týdnech proběhlo několik pokusů o přečtení kódu většího barevného kroužku z videozáznamu; ani v Kriminalistickém ústavu se to však nepodařilo.)

  • 30. března      V záběru videokamery umístěné u loňského Kristýnina a Davidova hnízda se objevil další čáp černý.


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz