Červenec 1999
  • 6. července      Do Dominičina a Kryštofova hnízda bylo k jejich třem vlastním mláďatům přidáno mládě čtvrté, které se vylíhlo koncem května v zoologické zahradě v rakouském Innsbrucku. Cílem experimentu bylo zjistit, zda lze tímto způsobem repatriovat mláďata odchovaná v zajetí do volné přírody. První hodiny nasvědčovaly, že experiment bude úspěšný - dospělí čápi i jejich vlastní potomci přijali innsbrucké mládě bez větších problémů.
    Všem mláďatům bylo při té příležitosti odebráno po kapce krve. Laboratorní vyšetření během několika dnů ukázalo, že vlastní mláďata Dominiky a Kryštofa jsou samečci a mládě z Innsbrucku že je samička. Mladí čápi dostali jména Otakar, Karel a Václav, adoptovaná samička byla pojmenována Sissi.

  • 15. července      Strom s hnízdem (stará uschlá borovice) byl ukotven lany. Hrozilo totiž, že se za silného větru zřítí.

  • 17. července      Kryštofa, který zaútočil na vycpaného čápa u potůčku nedaleko od hnízda, se podařilo odchytit do speciální sklopky. Vzápětí byl označen satelitním a pozemním vysílačem; zkušebně dostal satelitní vysílač dobíjený ze solárních článků, který měl nejen vydržet podstatně delší dobu, ale především poskytovat kvalitnější údaje.

  • 24. července      Všechna mláďata, tedy Otakar, Karel, Václav i Sissi, byla označena "batůžky".

  • 30. července      Po šesti týdnech usilovného snažení byla odchycena Dominika; stejně jako mláďata dostala na záda "batůžek", který se skládal z klasického satelitního vysílače a vysílače pozemního.


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz