Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Mapka Kryštof  doletěl do Sierry Leone (pondělí 31. ledna 2000)
Kryštof, který ve čtvrtek opustil své zimoviště na západě Mali a přeletěl do jižního Senegalu, pokračoval i v pátek a v sobotu v cestě na jih. V pátek večer se zastavil v Guineji a do sobotního večera doletěl až do Sierry Leone! Za čtvrtek překonal vzdálenost 170 kilometrů, za pátek 230 a za sobotu 120 kilometrů.
Kryštof udělal něco velmi podobného jako v předjaří roku 1996 Kristýna. Ta se z východního Senegalu přesunula až do národního parku Comoé v Cote d´Ivoire, tedy na 9. stupeň severní šířky. V obou případech asi čápy k cestě do blízkosti Guinejského zálivu přimělo sucho v oblasti jejich dosavadních zimovišť. Dřív, než začnu víc teoretizovat, ale raději počkám, co Kryštof udělá v příštích dnech.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz