Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Mapka Kryštof překonal rekord! (čtvrtek 9. března 2000)
Včera pozdě odpoledne přišly ještě další dvoje Kryštofovy souřadnice. Do 11 hodin (světového času) se svému poslednímu nocovišti vzdálil o 50 a do 12.30 o dalších 70 kilometrů. Napadlo mě, že stejně jako předevčírem určitě přeletí o víc než 300 kilometrů...
Znovu Kryštofa satelity lokalizovaly dnes ráno před 9. hodinou. Byl u hranice mezi Západní Saharou a Marokem (pokud se v tomto případě dá vůbec mluvit o hranici), neuvěřitelně daleko od svého posledního nocoviště. Za včerejšek uletěl 488 kilometrů!
Po letech tak padl čapí rekord. Dosud nejdelší denní přelet jsme zaznamenali 25. října 1995, kdy Viktor urazil nad Saharou 476 kilometrů.
Oblast, kde se Kryštof po svém rekordním letu na noc zastavil, si můžete prohlédnout na fotografii pořízené během jedné z misí Space Shutllu.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz