Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Kryštof postupuje Marokem, starosti o Žofii (čtvrtek 14. září 2000)
Černý čáp Kryštof přeletěl v pondělí přes Gibraltarskou úžinu z Evropy do Afriky. I když podle všeho letěl poblíž pozorovacích stanovišť na jihu Španělska a Gibraltaru, kde mezinárodní týmy ornitologů sledují tah ptáků, nepodařilo se zjistit kdy přesně přeletěl a v jaké společnosti. V úterý a včera pokračoval Kryštof rychle v cestě nad Marokem. Jeden den uletěl téměř 400 (!) a druhý den přes 200 kilometrů. Oproti loňskému roku nesměřuje do vnitrozemí, spíš se zdá, že se bude držet při pobřeží.

Stále nemáme souřadnice mladé černé čápice Johany. Satelitům se vždy podaří zachytit jen jeden signál jejího vysílače, což na výpočet polohy nestačí. Z polohy satelitů jsem se tedy pokusil alespoň přibližně určit, kde by Johana mohla být: zdá se, že ještě neopustila střední Evropu. Pokládáme ze jisté, že je Johana v pořádku - údaj senzoru pohybu se pravidelně mění.

Bílá čápice Marta se z Erireje vrátila zpět do Súdánu. Skoro jistě se ale dříve nebo později vydá ještě dál na jih...

Satelity znovu několikrát zaznamenaly signály vysílače, kterým jsme označili druhou bílou čápici, Žofii. Dlouho byla nezvěstná, pak se "ohlásila" z evropského Turecka. Bohužel se mi v těchto chvílích jeví jako velmi pravděpodobné, že v této oblasti zahynula. Zejména na mladé nezkušené čápy číhá na jejich cestě do zimovišť mnoho nebezpečí a jen část jich doletí... Moc rád bych se mýlil, ale znovu opakuji: naděje, že by Žofie mohla být v pořádku je mimořádně malá.
-mb-

Černá čápice Johana letí na východ! (čtvrtek 14. září 2000)
S notným zpožděním přišla data z noci na dnešek. Satelity konečně zaznamenaly mladou černou čápici Johanu: je na maďarsko-rumunské hranici! Od hnízda v Brdech se vzdálila na zhruba 650 kilometrů.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz