Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

NOAA-16 Věštírna (středa 7. března 2001)
Víme málo, skoro nic. Martin vysílač, respektive jeho baterie, se blíží ke konci své životnosti. Vysílač byl naprogramován tak, abychom se dozvěděli co nejvíc o Martině cestě do zimovišť a o pobytu na zimovištích, nicméně trocha energie měla zbýt ještě i na zpáteční cestu. Vysílač však bohužel nyní už vysílá tak slabě, že satelity jen občas zachytí jediný signál. Naposled zaznamenal jediné písknutí minulý týden NOOA-16 (satelit vypuštěný loni v září). Z jeho polohy v okamžiku zachycení signálu můžeme usuzovat, že Marta byla ještě hluboko na jihu Afriky - byť možná již na zpáteční cestě. Obrázek oblasti, nad kterou byl NOAA-16 v onom okamžiku, si můžete prohlédnout zde.

Dá se pokládat za téměř jisté, že Marta je v těchto dnech na cestě k domovu. Při troše štěstí se časem snad alespoň rámcově dozvíme, kde se Marta pohybuje. A kdo ví, třeba se s ní setkáme u Dvora Králové. To už bychom ale museli mít hodně velké štěstí, protože od ročních mláďat se návrat do blízkosti rodného hnízda nedá očekávat.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz