Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Vydá se Judita do střední Afriky? (pátek 5. října 2001)
Jisté to není, možné a dokonce pravděpodobné ano. Judita, která dosáhla zimovišť a zvolna postupovala dál na jih, se v posledních dvou dnech stočila k západu. Nadále neletí nijak rychle, takže jde možná jen o potulku, kde směr nehraje roli, ale faktem je, že v Africe a konkrétně v Súdánu se hlavní tahová cesta čápů bílých rozpadá do dvou větví. Větší část jich pozvolna směřuje dál na jih, menší část se vydá na západ, tedy do střední Afriky. Marta, kterou jsme sledovali loni, postupovala na jih; bylo by tedy velmi zajímavé vidět, jak se chovají čápi, kteří odbočí na středoafrickou "dálnici". (Konkrétní souřadnice a mapy najdete na webu Čápi online.)
Po delší době máme novou Arnoštovu satelitní lokalizaci. To, že neukazuje k Drážďanům, nic neznamená - má velmi nízkou kvalitu a vsadil bych se, že je náš jeřáb Arnošt nadále na své první velké zastávce.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz