Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pod dohledem družic se letos na cestu do Afriky vydali čtyři čápi černí: Kristýna, Jakub, Tereza a Martin

Sobota 11. ríjna 1997, 13:00

  • Nedalo mi, abych nezajel do Rozhlasu. Nelitoval jsem, u Kristýny se objevily nové souřadnice, tentokrát jedničkové kvality, takže nejsou zatíženy chybou větší než 1000 metrů. Vzhledem k tomu, že Kristýna se pohybuje v nezměrných rozlohách Sahary, je to chyba celkem přijatelná.
  • Během včerejška Kristýna přeletěla obratník Raka. Celkem urazila 393 kilometrů, což je její letošní rekord, a večer se zastavila ve střední Mauritánii (21° 28´ s.š., 11° 12´ z.d.); bližšího popisu místa se zdržím, protože žádná běžná mapa v těch místech nic neukazuje. Za dva dny, čtvrtek a pátek, má Kristýna na kontě už 743 kilometrů a rychle se blíží ke svému zimovišti. V tuto chvíli (jak ji znám, vydá se na další cestu až odpoledne) jí k její palmě chybí jen 935 kilometrů, a tak už by tady mohl být velký červený displej, který by jí odečítal rychle se krátící vzdálenost; Sid Páral by to možná ocenil.

    Neděle 12. října, 15:00

  • Kristýna za včerejšek opět postoupila, a to o 260 kilometrů, takže dnes ráno byla dost hluboko na jihu Mauritánie (19° 14´ s.š., 12° 9´ z.d.). Nejhorší úsek cesty má asi za sebou; i když by to chtělo prověřit na snímku z Landsatu, myslím, že v této oblasti už začíná sice vyprahlá, ale přece jen savana. Na velkém červeném displeji by teď svítila číslice 690.
  • Pokud jde o další čápy, zachytily satelity vždycky po jednom písknutí jejich vysílačů, takže máme k dispozici jenom údaje senzorů. V případě Terezy i to stačí ke znepokojení: od 3:30 do 8:52 UTC se nezměnil údaj senzoru pohybu. Přitom v oblasti, kde byla zaznamenána naposled, svítalo o půl sedmé a tehdy měla začít aktivovat. Vysvětlení jsou dvě. Senzor se zasekl, anebo je Tereza mrtvá. Naposled se něco podobného stalo u Oskara a jeho vysílač jsme pak našli důkladně ukrytý na jedné farmě v Horním Egyptě.

Miroslav Bobek      

<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz