Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pod dohledem družic se letos na cestu do Afriky vydali čtyři čápi černí: Kristýna, Jakub, Tereza a Martin

Pátek 17. ríjna 1997, 15:30

    Pátek 17. října 1997, 15:30
  • Jak se potvrdilo ve středu, Tereza zahynula v jižním Maroku. Co se tam mohlo stát? Jedno z možných vysvětlení mi včera mailoval Luboš Peške:
  • ... vzbudil jsem se před čtvrtou, takže jsem měl dost času přesně zaměřit na té nejpodrobnější mapě polohu Terezy. K mému překvapení to padá mimo vodní toky do blízkosti hory 1740 m vysoké v Antiatlasu, tedy ne k jeho úpatí. Že by Terezu ulovil orel jestřábí a zanesl ji na trhaniště na skále? Možná mám příliš bujnou fantazii, ale vzpomínám si, jak mi Willem říkal, že loni pozoroval v Izraeli jednoho orla jestřábího, který se specializoval na čápy a nejméně dva zabil a ostatní nebezpečně proháněl.
  • Samozřejmě by nás zajímalo, jaké byly příčiny Tereziny smrti (nemluvě o tom, že by bylo záhodno získat zpět vysílače, které nejsou zrovna levné). Produkční Odyseje Magdaléna Pilná proto strávila poslední tři dny u telefonu - a možná, že příští týden poletíme do Maroka.
  • Kristýna, jak Pes také informoval už včera, je od středy na svém zimovišti ve východním Senegalu a s největší pravděpodobností tu zůstane celou zimu.
  • Jakub letí Egyptem a Martin překonal v Maroku vrcholy Vysokého Atlasu.

Miroslav Bobek      

<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz