Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pátek 24. dubna 1998

Nic mimořádného se neudálo, nic mimořádného se na nejbližší dva dny nechystá. Jen pár drobností.

V úterý byl Franta zkontrolovat Kristýnu: spořádaně se zdržovala na hnízdě.

Zdá se, že nezávislí pozorovatelé dvakrát zaznamenali naše čápy.
  • Ve středu ráno hajný pan Doležal viděl v lese dva černé čápy, z nichž jeden měl na zádech vysílač. Bylo to asi 5 kilometrů od Martinova hnízda, čili asi nemůže být pochybností, o kterého z našich čápů se jednalo.

  • Dnes se nám přihlásila paní Eva Baldová z Českého rozhlasu 3, že její neteř viděla v neděli ráno na poli u Hvožďan čápa s "batůžkem". Podle neteře to mohl být čáp, kterého postrádáme, tedy Jakub. Bohužel, asi šlo spíš o Kristýnu; překvapivé ale je, že od hnízda zalétla víc než dvacet kilometrů. Po neděli si s neteří každopádně rád popovídám.
Konečně si dovoluji upozornit, že v sobotu od 8 hodin vysíláme na ČRo 2 Meteor, kde bude čápům věnováno asi tak deset minut, a že pondělní Dobré jitro se také neobejde bez pravidelného čapího vstupu.

<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz