Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pondělí 6. července 1998

Celý víkend se mi na telefonu hlásí Démon; vždycky to zapíská a pak přes displej běží pro mne zcela nesrozumitelný nápis, který začíná hláškou daemon@........... Ivo Hulínský totiž odjel na dovolenou a všechny počítače nastavil na automatický režim. Takhle se mi pořád hlásí.

Naše tajná Pohledová laboratoř je už pořádně složitý web. Obsahuje jednak stránku Sledování stavu síťových služeb projektu CAPI, která ukazuje, jak fungují jednotlivé počítače (a že jich je!), jednak několik archívů. Ty nám umožňují průběžně vyhodnocovat dění na hnízdě. Ivo to zařídil tak, že z každé hodiny se udělá malé video (dvě z těchto videí jsou u pátečního deníčku), takže je možné během půl minuty zjistit, co se na hnízdě dělo, a pak jít do dalšího archívu, kde jsou uloženy jednotlivé obrázky.

Počítače (navzdory věčným hlášením) fungují téměř bezchybně, zato jsou potíže s přenosem analogového videosignálu. Přenos chvíli jde a pak se zastaví. S Honzou jsem nad tím strávil málem celý víkend; problém je zjevně v části mezi retranslací a H., ale kvůli dešti se převaděč nedal rozebrat.

Teď večer se zdá, že už je to celkem v pořádku, ale obávám se, že to dlouho nevydrží.


Mláďata zas poporostla, ale pořád jsou mezi nimi velké rozdíly - viz obrázky.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz