Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pátek 17. července 1998

To zas bude mít Lenka radost! Co nevidět jí pošlu spoustu obrázků, aby z nich udělala další animaci. Kápli jsme totiž s Frantou na zajímavou věc: Dráčata málem shodila Kristýnu z hnízda.

Obvykle se staří čápi zdrží na hnízdě asi 20 vteřin (jen aby vyvrhli potravu), ale včera odpoledne tam byla Kristýna víc než čtvrt hodiny a krmila Dráčata hned několikrát za sebou. Jako poslední chod jim dala velikou rybu. Dráčata se neuvěřitelně rozvášnila; začala se o ni prát a přitom mávala křídly tak, že Kristýně podrazila nohy. Dospělí čápi mají vždycky během krmení dost starostí s tím, aby stačili uhýbat před křídly mláďat, ale tentokrát to dostoupilo vrcholu. Kristýna ztratila rovnováhu a zdálo se, že určitě spadne (není to zrovna nejvýstižnější slovo -Kristýna by hned přešla do letu- ale jak jinak to napsat?). Až na poslední chvíli si pomohla křídly, takže nakonec se na okraji hnízda přece jen udržela. Celý průběh incidentu zpracuje Lenka do jednoduché animace.

Když Kristýna odletěla, dvě mláďata se o rybu ještě tahala. Pak si lehla, jedno mělo v zobáku rybí hlavu, druhé ocas (člověk by si myslel, že se tím soustem musí udusit). Po chvíli vzplála další bitva téhle malé války o velkou rybu a tu už větší z mláďat vyhrálo.
-mb-





<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz