Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pátek 24. července 1998, 15.20

Na hnízdě je všechno v pořádku.
Přenos obnoven (soumrakové čidlo opravdu spálil blesk).

Pátek 24. července 1998
Jen telegraficky, ale hned několik věcí:

  • Kristýna má dnes jednak svátek, jednak "narozeniny": přesně před třemi lety jsme jí dali první "batůžek" a od té doby ji sledujeme.
  • Telefony se netrhnou. Včera byla v Čechách strašlivá bouřka a lidé se ptají, jestli se mláďatům něco nestalo. Myslím, že ne, ale s jistotou to tvrdit nemohu. Přenos se v noci zastavil; předpokládám, že na retranslaci zas blesk vypálil elektroniku soumrakového čidla. Honza s Frantou tam brzo vyrazí.
  • Přišel mi mail, že nejstarší mládě asi už létá: "Na hnízdě vidím jen dvě mláďata a zdá se mi, že třetí je na stromě v pozadí. Že by už Alfa létal?? Než jsem napsal tento mail, objevilo se třetí mládě znovu na hnízdě. S pozdravem J. P. a bobtail Harry." Samozřejmě jsem se hned podíval, co se dělo včera mezi 17. a 18. hodinou. Dráčata sice dělají psí kusy, ale žádné z nich si ještě popoletět z hnízda na nejbližší větev netrouflo.
  • Šrámy, které jsme utržili při obatůžkovávání mláďat, se nám už skoro zahojily - a já jsem ještě nic nenapsal (ač jsem to slíbil). Omlouvám se, ale jsme -diplomaticky řečeno- ve značné časové tísni. Během víkendu se to pokusím napravit.
  • Další čapí novinky si můžete poslechnout v zítřejším Meteoru (od 8 hodin), a to i na Internetu (http://praha.rozhlas.cz).
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz