Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pátek 7. srpna 1998

Ráno jsem našel ve schránce zprávu, že v půl sedmé bylo na hnízdě jen jedno jediné mládě, ale když jsem si otevřel přímý přenos, viděl jsem mláďata dvě; jedno stálo na hnízdě a druhé sedělo na větvi vzadu za hnízdem (při psaní o ptácích se člověk nevyhne šlamastikám jako třeba právě teď: o jednom mláděti píšu, že stálo, o druhém že sedělo, ale ve skutečnosti stála obě).

Co je nového:
Aru podniká výlety mimo záběr kamery (a krom toho, samo sebou, přelétá/přeskakuje na větev za hnízdem). Jak se potvrdilo při prohlídce videozáznamu, jeho první let v úterý večer byl opravdu důsledkem nehody. Dráče šláplo vedle. Teď už jsou ovšem jeho lety řízené.
Asu přelétá/přeskakuje na větev za hnízdem, ale navíc už se odvažuje doopravdy létat, takže také mizí ze záběru.
Aju zatím stále trénuje na hnízdě. Jeho pokroky jsou ovšem úctyhodné, takže mizí naše obavy, že by to nemuselo zvládnout. Přece jen je ale znát, že je o nějaký ten den mladší než sourozenci.

Podrobné čapí zpravodajství přinese v sobotu přibližně ve tři čtvrtě na devět Meteor a v pondělí ve tři čtvrtě na sedm Dobré jitro. Oboje vysílá Český rozhlas 2 - PRAHA.
-mb-




<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz