Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Sobota 15. srpna 1998

Zastavili jsme se na kraji bukového porostu a vytáhli dalekohled. Hnízdo bylo prázdné. Začali jsme prohlížet okolí. Jedno z mláďat jsem zahlédl vzadu u smrkového houští; ostatní nebyla vidět. Znovu jsme vzali na ramena brašny a stativ a obloukem vyrazili ke krytu. Jirka Petr byl kus přede mnou, když jsem si všiml dvou mláďat; byla zhruba v místě, kde jsem před chvilkou viděl jen jedno. Syknul jsem na Jirku, ať se schová. Přikrčil se, vklouznul do krytu a začal vybalovat kameru. Potichu jsem k němu popošel, přistrčil mu stativ a zvedl dalekohled. Mláďata stála bez hnutí, jedno na kamenech, druhé na padlém kmeni. Zalitoval jsem, že jsme nevzali přijímač, abychom se přesvědčili, že i třetí Dráče je poblíž hnízda. Pak jsem ho uviděl, jak zvolna kráčí dolů po svahu. Po chvíli už byla v pohybu všechna mláďata. Cápala mezi kamením a chvílemi čapala po jakési (nejspíš imaginární) potravě.
Asi po půlhodině, když jsem se na mláďata aspoň trochu vynadíval, jsem nápadně odešel od krytu (známý fígl, jak čápy nebo cokoli jiného, co chcete vyfotit/natočit, zmást). Jirka zůstal v krytu jen ve společnosti mračen much a ovádů celý den. Večer mi zavolal, že Dráčata nejen natočil a vyfotografoval, ale navíc že se mu podařilo zaznamenat, jak starý čáp krmí na zemi! Proč to píšu s vykřičníkem napoví zápisy z minulého týdne; v každém případě je to zjištění jednak nové, jednak zajímavé.

Jak jsme avizovali, přímý přenos dnes skončí (má vypršet pronájem linek). Každopádně už není moc co přenášet a na co se dívat. Hnízdo je většinou prázdné, Asu a Aru jsou na něm k zastižení jen ráno a večer. Kamera ovšem u hnízda ještě zůstane a v H. se všechno bude dál nahrávat, takže žádnou mimořádnou událost bychom neměli propásnout. Samozřejmě budeme nadále informovat o všech čapích událostech a chystáme i nějaké novinky. Zůstaňte s námi!
-mb-

s0815/s980815.jpg



<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz