Návštěva u hnízda ve středu 26. srpna 1998

Při příchodu ke krytu stála všechna mláďata na zemi vpravo od krytu. Velmi ostražitě mě sledovala, dokonce jsem si myslel, že tam stojí i jeden dospělý - velikost nejstaršího mláděte ARU mě zmátla. Rychle jsem zalezl do krytu a připravoval videokameru. Přitom jsem zaslechl plesknutí křídel a když jsem vyhlédl ven byla všechna mláďata pryč. Domníval jsem se, že odešla do houštin, ale nikde jsem je neviděl a při procházení houštinami ani nenašel.

Vrátil jsem se do krytu a po chvíli (celkem cca 20 minut od zmizení mláďat) dvě mláďata přilétla, zakroužila nad lesem v místě kudy přilétají i staří a víceméně úspěšně přistála na původní místo do porostu, jednomu se to povedlo až na podruhé.

Třetí, nejmladší mládě jsem neviděl přiletět, ale podle signálu vysílače bylo také v blízkosti.

Mezitím se objevil signál Davida, pravděpodobně už chvíli seděl někde blízko v porostu. Po chvilce dvě mláďata na zemi (ARU a ASU) začala žadonit - cvrlikavý hlas, mávání pozdviženými křídly a přitom usedla na paty. David přilétl za nimi na zem, cca 2 metry od nich, rozhlížel se a asi mne zahlédl v krytu a vzápětí odletěl. Mláďata se po chvíli uklidnila, postavila se a začala se čistit a procházet. Hledala potravu v lesní hrabance a občas i něco drobného sežrala (asi drobní měkkýši, možná žížala apod.).

Čekal jsem ještě asi hodinu, ale starý pták se neobjevil, byl pouze slabě slyšet signál. Kristýna nebyla slyšet vůbec.

Místo, kde se mláďata zdržují je silně pokáleno (hlavně vyčnívající kameny) a někde přehrabáno od hledání potravy.

-fp-


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz