Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Neděle 27. září 1998, 17.00

Kristýna (v mapce vyznačena červeně)
Včera jsem začal mít o Kristýnu strach. Na mobilní telefon mi přišlo několik jejích souřadnic proměnlivé kvality, které ukazovaly víceméně do jednoho místa. Teď, když jsem v rádiu, už mám k dispozici i údaje senzorů pohybu a vím, že je všechno v pořádku. Včera ráno se Kristýna zdržovala ve Francii, v oblasti Massif Central severně od Brive-La-Gaillarde. Znovu se tedy potvrzuje, že spíš, než by pokračovala v cestě do Afriky, podniká potulky za potravou.

Co se s Kristýnou dělo během tohoto týdne:
V pondělí ráno byla ještě ve společnosti Davida v předhůří Jury. David se v pondělí vydal na další cestu, Kristýna pravděpodobně zůstala. V úterý se pak přesunula o 132 kilometrů (zastavila se jihozápadně od Clermontu). Během středy, čtvrtka a pátku už postoupila celkem jenom o sto kilometrů k západu. Zjevně nikam nepospíchá.

David (v mapce modře)
Ze včerejšího odpoledne a dnešního rána má řadu lokací proměnlivé kvality. Čert aby se v nich vyznal. Všechny ukazují do západních Pyrenejí, některé dokonce na hřebeny. Vybral jsem celkem tři, jejichž chyba by neměla být zvlášť velká.
Nedovedu si vysvětlit, proč se David v Pyrenejích v podstatě zastavil. Že by špatné počasí?

Skoro celý týden David rychle postupoval k jihozápadu:
V pondělí vyrazil z předhůří Jury na východě Francie a uletěl 244 kilometrů. V úterý pak překonal skoro 160 kilometrů, ve středu necelých 70 a ve čtvrtek 188 kilometrů. V pátek ráno tak byl v Gaskoňsku západně od Pau. Poté vletěl mezi pyrenejské vrcholky, kde se ze záhadných důvodů zdržoval ještě dnes ráno.

Ondřej
Je téměř jisté, že jeho vysílač selhal (před časem se zbláznilo časování, pak se přestal ozývat úplně).

Hynek (zeleně)
Z pátku večer má troje souřadnice slušné kvality, všechny ukazují do blízkosti Mont-De-Marsan v jihozápadní Francii (v podhůří Pyrenejí). Předcházející béčkové souřadnice z úterního rána, které padaly na jižní pobřeží Francie, je nutné brát s velkou rezervou; ve skutečnosti asi tak daleko na jih nedoletěl. (Jeho vysílač bohužel funguje dost špatně.)

Jonáš (šedě)
Zůstává u Nýřan. Právě mi odtamtud volal Franta Pojer. Jonáš se prochází po poli a chytá hraboše (za půl hodiny ulovil čtyři!) a kobylky. Zdá se být v pořádku, přesto nás znepokojuje, že ještě neodletěl.
Jonášův satelitní vysílač se téměř ze dne na den horší - obávám se, že na jeho sledování budeme muset rezignovat.
-mb-




<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz