Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Úterý 6. října 1998, 9.00

Včera v 18.17 UTC zaměřily satelity jak Kristýnu, tak Davida (lokace mají kvalitu 0, čili jsou vcelku slušné). Kristýna od soboty zůstává ve stejné oblasti u Ciudad Real. David za včerejšek postoupil o 120 kilometrů a je jižně od Cordoby. K Gibraltaru už má jen kousek, španělští ornitologové, kteří tam sledují průtah čápů, jsou v pohotovosti.
Z Francie, kde před devíti dny zastřelili Hynka, zatím nepřišly žádné zvláštní novinky. Příští týden se tam asi rozjedeme.
Nadále přicházejí další protesty. Děkujeme, že nejste lhostejní!
-mb-



Jak dopadla naše malá soutěž

Soutěž v odhadech kam doletí Kristýna a kam David zákonitě zůstala ve stínu toho, co se odehrálo v jihozápadní Francii. Přesto nějaké odpovědi přišly. Polohu Kristýny odhadla nejpřesněji dr. Renata Žaludová (zmýlila se jen o 79 kilometrů), polohu Davida ing. Vladimír Bažant (chyba 106 kilometrů). Oba od nás dostávají trička Africká odysea.


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz