Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Sobota 5. prosince 1998
Český rozhlas má právě Den otevřených dveří, ve zdejší hantýrce DoD, a jedním z bodů programu bylo i pečetění dopisů do roku 2098. Oč šlo: redaktorku naší stanice Jindru Jarošovou napadlo, že když slavíme 75. výročí zahájení rozhlasového vysílání, bylo by záhodno poslat vzkaz našim potomkům. Těchto vzkazů/dopisů shromáždila víc než dvě stovky. Dnes jsme je zapečetili do krabice, která bude na příštích sto let uložena v archívu a 5. prosince 2098 (doufejme) slavnostně otevřena.
O celé akci se tu zmiňuji hlavně proto, že jsem za čapí tým také (přiznávám, že na poslední chvíli) nadrásal pár řádků. Připomněl jsem v nich jednak dobu před sto lety, kdy Vladislav Šír shromažďoval pozorování vesnických učitelů a z nich konstruoval mapy tahu pro jednotlivé druhy ptáků, jednak jsem krátce popsal, co a jak děláme dnes.
Vladislav Šír samozřejmě nemohl tušit, že budeme cesty tažných ptáků mapovat z vesmíru, a stejně tak my si nedokážeme představit, jaké možnosti budou za sto let. Přesto by ale stálo za pokus na chvíli zapomenout na technické (i finanční)) limity dnešní doby a začít fantazírovat. Možná tak vznikne pár nápadů a kdo ví, třeba půjdou uskutečnit i dřív než za sto let.
Tedy výzva: Popusťte uzdu fantazii a zkuste navrhnout, jak by šlo -znovu opakuji, že bez ohledu na dnešní technické možnosti- proniknout do čapího světa, jak se co nejvíc dozvědět o tajemstvích Kristýny a spol. Nejzajímavější nápady zveřejníme (a také odměníme). Naše adresa: africkaodysea@internet.cz.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz