Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pátek 5. února 1999
Brzo ráno mě vzbudila Kristýna, rozumí se čápice Kristýna. Už v šest začal pískat mobil, jak do něj přicházely SMS zprávy se souřadnicemi. Kristýnin satelitní vysílač překvapivě přešel o deset dnů dřív na hustší cyklus, kdy pauza není 96, ale jen 48 hodin. To všechno jsou ale detaily. Kristýna se skutečně ve východním Senegalu přesunula asi o 30 km na jih od svého tradičního zimoviště. Souřadnice a mapy jsou na Čápech on-line. -mb-


V sobotu od osmi hodin ráno a znovu v úterý od třinácti hodin vysílá Český rozhlas 2 magazín Meteor. Tentokrát v něm bude také příspěvek o projektech, při kterých je za pomoci satelitní telemetrie sledována migrace ptáků. Protože mnohé z těchto projektů mají podobně jako Africká odysea vlastní weby, připravil jsem bookmark Meteoru, tedy malý výběr toho, co se mi zdá důležité nebo zajímavé (v pořadí odshora dolů, bráno velmi subjektivně). Pokud na webech projektů, které "konkurují" Africké odyseji, najdete cokoli, co byste rádi viděli i na našich stránkách, napište nám.
-mb-
Orlovec říční, migrace ze Spojených států do Střední a Jižní Ameriky, projekt probíhá od roku 1995, stále jsou doplňovány nové údaje.
Nesyt lesní, čápi na Floridě, aktuálně doplňovaný web.
Orel bělohlavý, migrace v Severní Americe, rovněž dlouhotrvající projekt a aktuální web; další projekt sledující orly bělohlavé je zde.
Husa sněžní, migrace v Severní Americe, v současnosti už "mrtvá", stále však zajímavá stránka (obsahem i řešením).
Káně bělohrdlá, ze Spojených států do Jižní Ameriky. 
Labuť malá, migrace v Severní Americe, aktuální údaje.
Kolpík malý, japonský projekt, migrace na Dálném východě.
Koliha východní, japonský projekt, jarní sledování migrace z Austrálie na Dálný východ, web aktualizován pouze do léta 1997.
Drop obojkový, projekt Spojených arabských emirátů, tisková zpráva o sledování migrace z Arabského poloostrova na hnízdiště v Číně; stručné shrnutí výsledků o migraci jedinců označených v Kazachstánu je zde.
Různé druhy (dravci, jeřábi), rok staré a starší výsledky z Euroasie, Afriky a obou Amerik.



<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz