Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pátek 2. dubna 1999, 8.00
Víceméně plynule pokračuji v zápisu ze včerejšího večera.

VolvoX kouzlil s videozáznamy asi až do rána, ale zatím nemám zprávu, jak to dopadlo. Byl by zázrak, kdyby dobře. Barevný kroužek měl na obrázcích jen pár pixelů, takže by jeho kód nejspíš nedokázali přečíst ani hrdinové seriálu Zvláštní efekty. Další postup byl tedy jasný ještě dlouho před půlnocí: kameru je nutné nastavit tak, aby zabírala jen výřez, ve kterém mají čápi stojící na hnízdě nohy (blahořečím Escadu za vybavení, které nám půjčil; ve snu by mě nenapadlo, že se nám bude až takhle hodit).

Může se stát že v čápovi, který se na hnízdě objevil v neděli, odhalíme Kristýnu? Je možné, že Kristýna v Africe nezahynula, ale jen ztratila "batůžek" a teď se vrátila na hnízdo? Přiznávám, že nemám moc chuti pouštět se do spekulací, ale nic jiného mi asi v tuhle chvíli a na tomhle místě nezbývá.

Včera jsem sice o záhadném čápovi s kroužky napsal dost, ale ne všechno: podle velikosti lze předpokládat, že jde o samici.

Podstatné jsou ale kroužky a jejich umístění. Stejně jako Kristýna bylo v roce 1995 označeno v České republice dalších asi 60 čapích mláďat. S Lubošem Peškem jsem pak v noci probíral, kolik jich mohlo přežít do dneška. Luboš si myslí, že nanejvýš pět samiček. Byla by dost velká náhoda, kdyby se některá z nich rozhodla usadit právě na loňském Kristýnině hnízdě; nesmíme ale zapomínat, že stejně mohla být označena i jiná mláďata jinde ve střední Evropě v Pobaltí. I tak je to silný argument pro domněnku, že Kristýna "batůžek" ztratila a teď je zpátky na hnízdě.

Mohla "batůžek" ztratit? Nevím o případu, kdy by se to takhle předčasně stalo. Spoj na hrudi má vydržet dva roky a o popruzích jsem si myslel, že jsou nezničitelné. Luboš ale udělal v Maroku zajímavou zkušenost s jedním dropem, který měl už po měsíci (!) jeden popruh hodně poškozený.
-mb-

Pátek 2. dubna 1999, 10.30
Z videa kód barevného kroužku opravdu přečíst nejde. Připravili jsme proto alespoň pár obrázků obou tajemných čápů. V horní řadě jsou tři záběry čápa s kroužky (Kristýny?) z nedělního dopoledne, v dolní řadě tři záběry tokajícího čápa z pondělního rána. Kliknutím se obrázky zvětší.

Před chvílí přišel fax od Cristiny Parkes. Včera odpoledne sledovala Jonáše v deltě Guadalquiviru v jihozápadním Španělsku; společnost mu dělali dva mladí a jeden dospělý čáp černý. V místech, kde se Jonáš zdržuje, prý ubývá vody; brzo asi bude muset odletět.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz