Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Středa 7. dubna 1999
Nadále se snažíme najít klíč k rozřešení záhady, zda čápem s kroužky, který se před deseti dny objevil na brdském hnízdě, byla Kristýna. Je několik variant dalšího postupu. Vzájemně se prolínají a jsou různě nadějné.

  • Přece jen jsme ještě úplně nevzdali snahu o alespoň částečné rozluštění kódu barevného kroužku. Obrázky z videokazety teď počítači prohání pan Jenne. Pokud neuspěje, nevím, kam se dál obrátit (napadá mě už jenom BIS, ta asi ale bude jen těžko vyvíjet snahu o zjištění totožnosti čápa).
  • Zdeněk Moudrý, dlouholetý spolupracovník Africké odyseje, nás upozornil na věc, která nás měla napadnout už minulý týden. Kristýnu jsme v roce 1995 označili kovovým odečitatelným kroužkem. Ten má jiné rozměry, resp. jiný poměr rozměrů, než kroužky obyčejné. Když by se z videa podařilo určit, že čáp, který přiletěl na hnízdo, měl odečitatelný kroužek, byl by to skoro jistý důkaz, že šlo o Kristýnu. I na tom pracuje pan Jenne.
  • Samozřejmě nadále natáčíme všechno, co se děje na hnízdě (kamera tentokrát zabírá jen samotné hnízdo, nikoli už jeho okolí). Pravděpodobnost, že se na něm znovu objeví čáp s kroužky, ale den ze dne klesá.
  • Můžeme se pokusit čápa s kroužky najít. Tato varianta vychází z předpokladu, že by mohl zahnízdit v Brdech nebo v některé přilehlé oblasti. V praxi by to znamenalo nějakou dobu sledovat všechna čapí hnízda (úplně o všech přitom nevíme), a to by v plném rozsahu zvládla jedině divize horských myslivců.
  • Konečně by odpověď mohl přinést průzkum místa, kde leží Kristýnin "batůžek". Možná ho má v držení vesničan, který něco ví o Kristýnině osudu, možná má "batůžek" přetržený popruh (to by bylo milé zjištění), možná vedle "batůžku" leží zbytky čapích kostí...
Víc nemám pro tenhle okamžik co dodat. Brzo se ale znovu přihlásíme.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz