Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Úterý 13. dubna 1999
František Pojer sepsal záznam o svém pozorování Davidova hnízda:
Včera jsem zdálky kontroloval nové Davidovo hnízdo, právě bylo prázdné. Znamená to, že čápi zatím nemají vajíčka. Už jsem se chystal odejít, když se nízko nad lesem objevila silueta čápa a vzápětí druhá. Stačil jsem se narychlo skrýt do nejbližšího houští. První čáp přistál na hnízdě, okamžitě se začal ozývat sípavým voláním (ukázka ve formátu Real Audio) a přivítal druhého. Chvilku se ptáci obcházeli a potom došlo k páření přímo na hnízdě. Vše tedy probíhá normálně, v nejbližších dnech by mělo nastat snášení vajec. Ze svého místa jsem měl velmi špatný výhled, ale silným stativovým dalekohledem se mi podařilo skrze větve zahlédnout anténu Davidova vysílače a jeho oranžový kroužek. Samička decentně postávala v zákrytu za silnou větví, teprve když přešla po hnízdě jsem uviděl, že má na levé noze nahoře hliníkový kroužek. Budeme ji tedy moci později identifikovat a dozvíme se odkud pochází. Opatrně jsem vycouval z houštiny a pomalu jsem se vzdálil, aniž jsem čápy vyplašil.

Nyní aktuální informace: Dozvěděli jsme se, že v prostoru, kde loni hnízdil David s Kristýnou a kde se letos usadil s novou partnerkou, je ještě jedno čapí hnízdo, které bylo obsazené už koncem března! Neusadila se tam záhadná čápice s kroužky? Na tuto otázku se budeme snažit najít co nejrychleji odpověď. (Douška pro nezasvěcené: na loňském Kristýnině a Davidově hnízdě se před čtrnácti dny objevila čápice se stejně umístěnými kroužky jako měla Kristýna; vzbudilo to v nás naději, že Kristýna v Senegalu jen ztratila vysílače; předpokládáme, že tato tajemná čápice, snad dokonce sama Kristýna, mohla zahnízdit někde poblíž.)
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz