Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pátek 16. dubna 1999
Je na čase použít pátý klíč: V úterý odlétáme do Senegalu.
Minulý týden jsem tu popisoval pět možností, jak se přiblížit k odpovědi na otázku, jestli Kristýna v Africe zahynula anebo jestli tam jenom ztratila svůj "batůžek". Satelitní data svědčí spíš pro první variantu. Když se ale v Brdech objevila čápice se stejně umístěnými kroužky jako měla Kristýna (28. března tuto čápici zaznamenala videokamera umístěná u hnízda), vysvitla naděje, že snad naše čapí favoritka přece jen žije. Především jsme se snažili identifikovat záhadnou čápici s kroužky, abychom potvrdili nebo vyvrátili domněnku, že jde o Kristýnu:

  • Proběhly tři nezávislé pokusy o přečtení kódu barevného kroužku z videozáznamu. Nakonec i experti z Kriminalistického ústavu potvrdili, že to není možné.
  • K cíli nevedla ani snaha na videozáznamu změřit kovový kroužek (Kristýna byla totiž označena jiným typem, než většina ostatních čápů).
  • Nastavili jsme kameru na detailnější záběr, abychom barevný kroužek mohli na dalším videozáznamu přečíst. Čápice se ovšem na hnízdě už neukázala.
  • Snažili jsme se ji najít na okolních hnízdech, ale neuspěli jsme.
Zbývá tedy jediné: dostat se do míst, odkud se ozývá Kristýnin satelitní vysílač (tedy do východního Senegalu), a pokusit se zjistit, co se tam stalo. To je ten "pátý klíč".
V úterý po poledni odlétáme Khalil Baalbaki a já přes Paříž do Dakaru, ve středu odjedeme do Tambacoundy a odtud se snad už ve čtvrtek vydáme najatým autem dál na východ, do míst mezi Kédougou a Sarayou. Tam nás bezpochyby čeká pochod buší. Až najdeme vysílač -pokud se to podaří- přesuneme se do Djakhalingu (vesnička poblíž Khossanta), kde jsme byli už při sledování Kristýny v roce 1995 a kde máme řadu přátel. Pro Český rozhlas 2 s nimi chceme mimo jiné natočit pořad o tom, co se za tři a půl roku změnilo v jejich životech (například Moussa se měl oženit, už měl zaplacené věno, ale pak prý z toho z nejasných důvodů sešlo).
Do Senegalu se vydáváme nalehko, jen s přijímačem, GPS, magnetofonem a digitální kamerou; nevezeme ani satelitní telefon, ani počítač. Tentokrát se tedy neuskuteční přímé vstupy do rozhlasového vysílání a už vůbec vás nebudeme informovat on line na Inetu. Nicméně alespoň nejdůležitější informace snad s větším či menším zpoždění do Prahy dostaneme...
Držte nám palce.
Miroslav Bobek


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz