Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Čtvrtek 29. dubna 1999
Ivo Hulínský připravil několik dalších obrázků čápa ze záznamu kamery, která je umístěna u loňského hnízda Kristýny a Davida. Situace se nemění, čapí sameček zůstává bez partnerky a jen občas navštěvuje hnízdo. Na dvou obrázcích jsou vidět ještě další návštěvníci tohoto hnízda - datel černý a strakapoud velký, kteří dokonce přebírali hnízdní výstelku společně a hledali potravu. V průběhu monitorování hnízda se na něm objevili i další ptáci, kteří se vyskytují v okolí, např. holub doupňák, brhlík lesní a křivka obecná.


Na Davidově hnízdě probíhá zahřívání vajíček, při poslední kontrole v úterý byla při sezení zastižena samička.
Nové zprávy od kolegů M. Bobka a K. Baalbakiho ze Senegalu, kde hledají Kristýnu a její vysílač, očekáváme v neděli a v pondělí ve tři čtvrtě na sedm vysíláme aktuální zpravodajství v Dobrém jitru. Nalaďte si tedy Český rozhlas 2 - PRAHA.
-fp-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz