Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Sissi poprvé slétla z hnízda (úterý 10. srpna 1999)
Když jsem ve včerejším Dobrém jitru odhadoval, že tento týden by se mláďata mohla odvážit k prvnímu letu, nepředpokládal jsem, že k tomu dojde ještě tentýž den. Při kontrole v neděli odpoledne byla všechna mláďata na hnízdě a věnovala se péči o peří. Když jsem zapnul kameru včera vpodvečer zatrnulo ve mně - na obrazovce monitoru se objevila pouze tři mláďata. Chyběla Sissi, nejstarší a nejvyspělejší z mláďat - na svůj první let se vydala během dne v pondělí 9. srpna. Slétla na zem a postávala asi 50 metrů od hnízda v řídkém lese. Pozoroval jsem ji zpovzdálí až do soumraku, kdy přešla po zemi blíže ke hnízdu.
Samozřejmě se nabízí srovnání s mladými čápy na loňském hnízdě Kristýny v Brdech, tamní tři mláďata byla o několik dnů starší a postupně slétla z hnízda v době od 4. do 11. srpna. Vývoj na obou hnízdech probíhá tedy velmi podobně.
Příště budeme informovat o chování našich čápů při zatmění Slunce.
-fp-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz