Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Letecký den a po něm cesta do světa (pátek 20. srpna 1999)
Celý týden jsme téměř nepřetržitě monitorovali výlety mláďat do okolí hnízda. V tomhle okamžiku se zdá, že už je možná opustila natrvalo.
Úterý 17. srpna odpoledne: možná poslední záběr mláďat na hnízdě.
foto 1 Foto Khalil Baalbaki

V úterý nám Otakar, Karel, Václav a Sissi nabídli úžasnou podívanou. Dva samečci seděli zpočátku spolu se Sissi na postranní větvi vysokého buku několik desítek metrů od hnízda, třetí sameček byl kdesi opodál a vzápětí vyletěl ven z lesa. Pak začal letecký den, kdy mláďata (vůbec nešlo udržet si přehled kdo je kdo) virtuózně přeletovala ze stromu na strom, usedala na hnízdo a zase je opouštěla, průsekem se vydávala z lesa nad otevřenou krajinu a teprve odpoledne se definitivně sešla na hnízdě a čekala, až je některý z rodičů přiletí nakrmit. Jejich sebejistota nás mile překvapila.
Včera odpoledne se všechna mláďata společně vydala nějakých pět šest kilometrů od hnízda a dnes po poledni kroužila, stále všechna pospolu, asi deset kilometrů od rodného lesa. Moc bych se rozmýšlel kolik vsadit na to, jestli se ke hnízdu ještě vrátí…
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz