Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Václav se v Německu zastavil, Karlův vysílač má závadu (středa 25. srpna 1999)
Sameček Václav zůstával včera jižně od Mnichova - dnes ráno ho satelity ohlásily jen dvacet kilometrů od místa, kde byl už ve středu za svítání. Nevylučuji, že Václav se zdržoval na úplně stejném místě - ani jedna satelitní lokalizace není příliš kvalitní a rozdíl oněch dvaceti kilometrů mohl vzniknout sečtením jejich chyb.
Včera v noci jsem analyzoval činnost jednotlivých satelitních vysílačů. Výsledky bohužel nejsou povzbudivé. Dominičin vysílač se zdá být celkem spolehlivý, ale jeho signály jsou příliš slabé, než aby prorazily elektronickým smogem, který zakrývá Evropu. Nicméně alespoň nějaká data by od něj být mohla. U Karlova vysílače se samovolně změnil timing a rapidně klesalo napětí baterie; vysílač se buď už definitivně odmlčel, anebo k tomu co nevidět dojde. Štve mě to a mrzí, ale nedá se s tím nic dělat. Závady satelitních vysílačů nás potkaly už dříve, ale pořád ještě máme dost štěstí: pokud jde o počet vysílačů, které selhaly, je na tom Africká odysea mnohem lépe, než jiné projekty.
-mb-
Krajina kolem Staffelsee v Bavorsku, kde se zastavil Václav - fotografie Paula Jamese.


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz