Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Dominika na dosah zimoviště (pondělí 27. září 1999)
Dominika doletěla během včerejška do jižní Mauritánie. Nachází se tak na okraji Sahary a na dohled od čapích zimovišť.
mapka letu Dominiky Její cesta přes Saharu podivně začala a neméně podivně pokračovala. Psal jsem tu o tom, jak minulé pondělí letěla daleko na jihovýchod, v úterý na jih a ve středu na jihojihozápad. Ve čtvrtek a v pátek pak směřovala téměř přímo k západu a během těchto dvou dnů urazila přes 700 kilometrů. V sobotu a v neděli pak letěla nad Mauritánií k jihu, jeden den překonala víc než 300 a druhý den skoro 150 kilometrů.
Jak se zdá, domněnka, že ji minulé pondělí zahnal k východu silný vítr, se potvrzuje. Ve stejné oblasti byl ve stejnou dobu orlovec říční, kterého sledují Britové, a také se odchýlil k východu; zatím ovšem nemám k dispozici zdrojová data, proto jsem použil slova "zdá se".
O víkendu jsem na Inetu hledal snímky míst, kde se Dominika zastavovala. Ve všech případech jsem uspěl; Američané nafotili z raketoplánů Saharu velmi důkladně. Hned první Dominičina zastávka v Mauritáni z pátku na sobotu (v mapce označená pátečním datem 24.9.) je nesmírně zaujala - a není divu, protože se Dominika zastavila ve skalách nad jedním z nejzajímavějších přírodních útvarů v Africe a snad i na světě, nad Richat Structure. Tento útvar, jehož původ je nejasný a který bych přirovnal ke "zkamenělému oku hurikánu", si můžete prohlédnout na prvních dvou fotografiích. Průměr Richat Structure je padesát (!) kilometrů. Na dalších dvou snímcích jsou oblasti, kde Dominika nocovala na neděli a na dnešek (v mapce obě místa označena datem 26.9. - satelity lokalizovaly Dominiku v neděli nad ránem a pak znovu v noci, kdy už byla daleko jižněji).
mapka letu Kryštofa Kryštof postupuje Španělskem na jih; v noci na dnešek už byl jižně od Madridu.
Detailní údaje najdete na Čápech on line.
-mb-

Doporučujeme stránku anglického projektu, při kterém jsou na cestě do subsaharské Afriky sledováni orlovci říční.


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz