Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Kryštof od pondělí uletěl přes 900 kilometrů (pátek 22. října 1999)
Mapka Satelity zaznamenaly Kryštofa v Ergu Iguidi v severovýchodním cípu Mauritánie. Jen za včerejšek tedy uletěl minimálně tři sta kilometrů a od pondělí, kdy opustil svou marockou zastávku, překonal víc než devět set kilometrů. Je hluboko na Sahaře, přes kterou zjevně letí po jiné trase, než při prvním pokusu (viz zápisy z 8. a 11. října).

Kryštofa -a také Dominiku, která setrvává na jihu Mauritánie- se naštěstí Argosu daří sledovat velmi dobře. Mnohem horší je to s mláďaty, ani o Václavovi už skoro týden nevíme. Problém bude asi jednak v satelitním systému, jednak (a hlavně) v samotných vysílačích. Jako perspektivní se jeví používat solární vysílače a na obzoru už jsou i vysílače s vestavěným GPS. Mezi jedněmi a druhými bychom volili v případě, že by Africká odysea pokračovala v dalších letech.

Od vzdálené k nejbližší budoucnosti: za chvíli odjíždíme do Lokte zahajovat Khalilovu výstavu.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz