Duben 2000
  • 1. dubna      Kryštofa ráno družice lokalizovaly 90 kilometrů od hnízdiště a v 15 hodin už byl pozorován na hnízdě, odkud okamžitě odstranil větve přinesené cizími čápy. - Díky nové technologii se vůbec poprvé podařilo detailně zmapovat návrat čápa černého ze zimovišť na hnízdiště. Kryštofovi jeho 5700 kilometrů dlouhá cesta trvala 31 dní. Satelity systému Argos po dlouhé době zaměřily Dominiku. Ze souřadnic velmi nízké kvality vyplývalo, že je Dominika kdesi na jihu Francie.

  • 9. dubna      Satelit NOAA 12 zaznamenal dvakrát v různých časech signály Dominičina vysílače. Souřadnice se vypočítat nepodařilo, pouze z polohy satelitu v době zachycení signálů se dalo vyvozovat, že se Dominika nachází v severozápadní Evropě (severní Francii, Belgii, Holandsku, severním Německu; do zimovišť ostatně Dominika letěla přes Belgii).

  • 15. dubna      Dominiku se podle signálů pozemního vysílače podařilo večer zaměřit na Rakovnicku. Spolu s Kryštofem byla šest kilometrů jižně od hnízda.

  • 16. dubna      Dominika i Kryštof byli podle signálů pozemních vysílačů lokalizováni na staronovém hnízdě.

  • 22. dubna      Dominičino a Kryštofovo hnízdo bylo prázdné. Kryštof se zdržoval opodál, Dominika o pět kilometrů jižněji.

  • 24. dubna      David se na hnízdě, kde byl pozorován po návratu ze Španělska, střídal s novou partnerkou v zahřívání vajíček. Tato samička, která byla v roce 1993 jako mládě okroužkována v Jeseníkách, sdílela o rok dřív stejné hnízdo s jiným samečkem.

  • 30. dubna      Dominika a Kryštof stavěli nové hnízdo asi čtyři kilometry východně od hnízda původního.


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz