Říjen
  • 4. října Kristýna doletěla k vádí Draa na marocko-alžírské hranici; ve stejné oblasti se před přeletem Sahary zastavila už na podzim 1995. Jakub se zastavil na severu Izraele, poblíž míst, kde byla v minulých letech opakovaně pozorována Zuzana. Tereza prolétala Španělskem. Martin byl v jižní Francii.
  • 6. října Za velmi špatného počasí překonala Tereza Gibraltarský průliv. Španělským ornitologům se za celý den podařilo pozorovat přelet pouze čtyř čápů černých; Terezu ovšem nezaznamenali.
  • 7. října Na severu Izraele, u Genenu, pozorovali Willem Van Den Bossche a Judit Szabo čápa Jakuba. Spolu s dalšími dvěma sty čápů černých a nemnoha čápy bílými se zdržoval na rybníce doslova na dohled od míst, kde se v minulých letech zastavovala i Zuzana.
  • 8. října Kristýnu zaměřily družice v západním cípu Alžírska.
  • 11. října Kristýna překonala poslední etapu své cesty přes Saharu a večer se zastavila ve vyprahlé savaně na jihu Mauritánie.
  • 12. října Na základě dat senzorů pohybu se objevily první úvahy o možnosti, že Tereza kdesi v Maroku zahynula.
  • 14. října Martin pravděpodobně překonal Gibraltarský průliv.
  • 15. října Kristýna doletěla na své tradiční zimoviště v povodí Falémé na východě Senegalu. Její cestu se podařilo zmapovat potřetí za sebou a neměla tak ve světě konkurenci. Orlovec "P3", kterého v předchozích dvou letech monitorovali američtí vědci, se totiž během léta ztratil. Jeden z organizátorů tohoto projektu Mark Martell na adresu Africké odyseje napsal: "Závidím Vám, že jste schopni sledovat Kristýnu již třetím rokem. Podařilo se Vám získat velmi zajímavé a hodnotné informace." Jakub byl zaznamenán u Asyutu, poblíž Nilu, ve středním Egyptě. Kdy přesně dosáhl černého kontinentu, se bohužel zjistit nepodařilo. Potvrdilo se, že Tereza zahynula. Její satelitní vysílač se ozýval z marockého pohoří Antiatlas. Martin letěl v Maroku přes pohoří Vysoký Atlas.
  • 24. října Tým Českého rozhlasu získal v Maroku Terezin "batůžek": nalezl jej v domě šejcha Belkásima v jedné z oáz Bou Zarifu. Šejchovi jej přinesli berberští rolníci. Jakub letěl nad územím Čadu k západojihozápadu. Martin se zastavil v Mali, asi 350 kilometrů severovýchodně od Bamaka. V předcházejícím týdnu se poměrně přesně podařilo zmapovat jeho cestu přes Saharu.
  • 29. října Údaje satelitního systému Argos naznačovaly, že Jakub doletěl překvapivě daleko na západ - do Nigérie; dosud se předpokládalo, že v této africké zemi přezimují pouze západotažní čápi černí..

Miroslav Bobek      


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz