Duben 98
  • 4. dubna       Martin se vrátil do středních Čech: odpoledne byly signály jeho pozemního vysílače zaznamenány nedaleko od Dobříše. Kristýna se překvapivě nevrátila na své loňské hnízdo a potulovala se po Brdech. Jejího partnera Jakuba, jehož satelitní vysílač se odmlčel už v listopadu, se přes veškerou snahu stále nedařilo najít.

  • 12. dubna       Výsledky sledování Kristýny naznačovaly, že má ve vojenském výcvikovém prostoru v Brdech nové hnízdo a nového samce. Martin byl poblíž Dobříše zaměřen u jiného hnízda, než na kterém v minulém roce pečoval o mláďata se samičkou Terezou.

  • 13. dubna       Na hnízdě, kde v létě 1997 odchoval svá mláďata jiný pár čápů, byl pozorován Martin při námluvách a při páření se svou novou samičkou.

  • 17. dubna       Ani za pomoci letadla se na území o rozloze asi 3000 km2 nepodařilo zaměřit Jakuba. Jakub buď už v listopadu zahynul v Nigérii, nebo se přestěhoval do jiné oblasti.

  • 19. dubna       Proběhla první kontrola Kristýnina nového hnízda. Kristýna se už pravděpodobně se svým partnerem střídala v sezení na vajíčkách.

  • 25. dubna       Na hnízdě, kde se na přelomu první a druhé dekády dubna usadil Martin, byli pozorováni dva čápi černí, ani jeden z nich ovšem neměl "batůžek"; pod hnízdem bylo rozbité vejce. Jak se vzápětí ukázalo, Martin se zdržoval poblíž. Dala Martinova samička přednost jinému samci, anebo hnízdo obsadil cizí pár čápů černých?


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz