Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Mapka

Kryštof odpočívá ve Švýcarsku (středa 29. března 2000)
Místopřísežně prohlašuji, že už nikdy se nebudu snažit předpovídat, co naši čápi podniknou. Kryštof ke hnízdu nepřiletěl ani včera a nepřiletí k němu ani dnes. Zastavil se totiž ve Švýcarsku jižně od Bodamského jezera.
Kryštofovy souřadnice ze včerejšího večera byly k dispozici až pozdě v noci.

Strom se starým hnízdem
Nové hnízdo

Vpodvečer, kdy jsme ještě předpokládali, že by Kryštof už mohl být u hnízda, se na Rakovnicko vypravil František Pojer. Nebyla to úplně zbytečná cesta, protože alespoň s jistotou víme, že u hnízda zatím není ani Dominika.
V pondělí 6. března jsem se tu zmínil o tom, že František a Thomas přestěhovali Kryštofovo a Dominičino hnízdo ze starého rozkotaného stromu na vedlejší buk. Dnes přinášíme fotografie: na horním snímku je poražený starý strom se zbytky hnízda, na dolním nové hnízdo na buku.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz