Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Návrat domů? Zatím ne (úterý 6. února 2001)
Samička bílého čápa Marta byla znovu satelity potvrzena na severu Zimbabwe, její návrat ještě není otázkou dne. Bohužel není jisté, že  - pokud k němu dojde až v březnu - budeme schopni ho sledovat. Marta má bateriový satelitní vysílač, kterému zvolna dochází energie; vysílal totiž v kratších intervalech, než bylo naplánováno (a naprogramováno)...

Díval jsem se po webu, jestli některý z bílých čápů s vysílači už směřuje k domovu. "Německo-izraelští" čápi jsou ale všichni nezvěstní (asi kombinace závad techniky a úhynů), švýcarští čápi zůstávají na zimovištích, která leží dílem ve Španělsku, dílem v západní Africe (jižní Mauritánie, Mali).

Fascinující je sledovat jihoafrické bílé čápy, kteří právě letí nikoli domů, ale do zimovišť (viz minulé zápisy). Tiger se už týden zdržuje na severovýchodě Zambie, Misty a Leo byli naposled zaznamenáni ve východní Botswaně, Saturn v Mozambiku a v JAR, ovšem na severu, už je pouze Rembrandt. (Mapku Afriky pro snažší orientaci najdete zde.)
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz