Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Arnošt odletěl (středa 19. září 2001)
Jeřáb Arnošt opustil Českolipsko - Luboš Peške ho tam zaznamenal v sobotu, v pondělí už nikoli. Třebaže zatím nemáme satelitní lokalizace, jsme si téměř jisti, kde Arnošta hledat. Loni bylo jeho mládě, které jsme označili kroužky a pozemním vysílačem, pozorováno touto dobou na shromaždišti Grünhaus u Lauchhammeru v Braniborsku, 120 kilometrů severoseverozápadně od hnízdiště. Protože jeřábi se striktně drží svých letových tras a rodiny migrují společně, bude teď u Lauchhammeru i Arnošt… Brzo snad budeme mít zprávy od německých kolegů anebo se tam sami vypravíme.
Judita se zdržuje na Blízkém východě, konkrétně v Jordánsku poblíž izraelské hranice. Táňa a Saša jsou nadále lokalizováni ze Súdánu.
Souřadnice a mapy najdete na webu Čápi online.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz