Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pondělí 16. března 1998

včerejší souřadnice a horní průsečík souřadnice z pátku Ráno jsem se přes všechnu snahu neprobojoval do toulouské databáze Argosu a zprávy o včerejší poloze Kristýny mám až teď, v 10 hodin. Je to hodně zvláštní, Kristýna jako by se vracela. Včera ve 21:49 ji totiž Argos viděl na souřadnicích 37.489N 4.818W, tudíž o hodně jižněji než v pátek (viz mapka, kde dolní průsečík označuje včerejší souřadnice a horní průsečík souřadnice z pátku). Jedním dechem ale musím dodat, že lokalizace Kristýny jsou kvality Z, resp. B, a že mohou být zatíženy enormní chybou. Jenže: Argos většinou chybuje do stran, na východ nebo na západ, zatímco zeměpisná šířka bývá i v těchto případech víceméně správně.
Každopádně by stálo za prozkoumání, jaké bylo a jaké je počasí ve Španělsku. Až budu mít čas, zkusím to udělat. Jestli má někdo čas hned, může se na to vrhnout.

<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz