Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Středa 17. června 1998

Tři čápata prospívají; dokládá to jak pohled na hnízdo, tak mail, který jsme dostali od Michala Křenka:

Dnes, 17/6/98 v 7.52, jsem poprvé viděl stavět se mláďata na nohy. Počátek jsem přesně nepostřehl, ale pravděpodobně jeden z čápů donesl potravu a vyvrhnul ji do středu hnízda. Dvě z mláďat se postavila a zobala ve stoje, třetí se rovněž snažilo, ale nevydrželo(?) stát celou dobu.

Přenos běží, někteří návštěvníci našich stránek ovšem postrádají zvuk. Ten sice přenášíme po analogové trase, ale pak ho jen nahráváme; na Síť se nedostane. Ukázku hlasů mláďat z minulého týdne jsme proto nechali digitalizovat. Pokud jste ji neslyšeli ve vysílání Českého rozhlasu 2, můžete si ji poslechnout teď.

Upozornění: od pátečního odpoledne do pondělního rána bude přenos na Internet přerušen. V jedné ze serveroven, které používáme, se bude předělávat podlaha (nebo něco podobného, zkrátka bude vyřazena).


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz