Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pátek 2. října, 7.00

Kristýna i David se docela rozletěli. Oba postupují Španělskem na jih.
Ještě včera před polednem došly dvě nulové lokace Kristýny z 9. hodiny UTC; troufám si je označit za Kristýnino nocoviště. Dnes ráno je další nulová lokace. Tedy: během středy Kristýna uletěla 160 kilometrů a během čtvrtka skoro 170 kilometrů. "Předběhla" tak Davida.
David má nulovou lokaci ze včerejšího odpoledne a áčkovou z dnešního rána. Ve středu uletěl přes 130 kilometrů, ve čtvrtek přes 70 kilometrů.


Když jsem dnes zapnul počítač, vyvalila se na mne lavina mailů. Samozřejmě se týkají Hynka.
Nejprve informace od J. Seriota z LPO:
  1. Hynek byl zastřelen 27. září 1998
  2. Lovec nechce poskytnout své jméno, protože se obává problémů s místními lidmi
  3. Policie shromažďuje místní lovecké karty
  4. Uskuteční se soudní vyšetřování
  5. LPO zajímá, jak jsme informovali média a co říká naše veřejnost tomuto problému
Píší samozřejmě i čapí příznivci, vybírám tři depeše:
  1. Nebylo by špatné zjistit adresu kurážného střelce a zveřejnit. Klidně bych mu napsal, co si o něm myslím a třeba francouzsky. Asi by se divil, kdyby mu přišla nůše odsuzujících dopisů a třeba nejen z Čechie. Něco ala Amnesty International (jenom doufám, že nesbírá známky).
  2. Dobry den, po nekolika dnech stravenych ve zdejsim svedskem terenu jsem se vratil k pocitaci, a prvni co vidim je zprava o smrti Hynka. Je to proste skandal a nestydel bych se rici bordel. Podle francouzskych loveckych predpisu jiste neni povoleno cerne capy lovit, takze Hynek se stal obeti touhy si vystrelit po cemkoliv, maskovane za lov. Mrzi me to, protoze sam lovim, a takhle bude mit verejnost dalsi argument proti lovcum jako takovym, bohuzel tentokrat zcela opravnene. Bohuzel tradice strilet na co se hybe je tradici jak francouzskeho tak italskeho lovu a dotycny lovec se pravdepodobne bude citit moralne zcela cisty, ackoliv z hlediska predpisu urcite v pravu nebyl. Jak rikal jeden muj znamy, ktery zil ve Francii: "Vezmou flintu, strelej jednoho zajice, 2 kosy a straku, a pak chlastaj az do rana". Plne s vami souhlasim, ze je potreba "hnat to vejs". S pozdravem z polarniho kruhu
    Jakub Hruska
  3. Jeste jeden napad: Zverejnete adresy, pripadne maily prislusnych zastupitelstev a organizaci ve Francii, muzeme si prece stezovat vsichni nezavisle, to funguje.
    Jakub Hruska

Výborný nápad! Adresy zveřejníme v pondělí.
Konečně doporučuji Vaší pozornosti přepis rozhovoru s Gérardem.
Miroslav Bobek




<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz