Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Čtvrtek 8. října 1998

Včera pozdě večer mi Gérard Jadoul z Belgie potvrdil, že mladý čáp Lea letící s vysílačkou z francouzských Arden byl střelen na opačné straně Francie pod Pyrenejemi. Shodou okolností je místo vzdáleno jen asi 50 kilometrů od místa, kde byl zastřelen náš Hynek. Myslím, že k této zprávě není třeba dalších slov o francouzských střelcích.
Kristýna s Davidem mají naštěstí "horkou" půdu Francie za sebou a oba byli včera večer potvrzeni na původních místech ve Španělsku. Kristýna je již pátý den v bažinách národního parku ve středním Španělsku 1805 km od hnízda a David se zastavil ve známé rezervaci Doňana na jihu Španělska, na Gibraltar mu zbývá už jenom asi 100 km. V této souvislosti však musím poznamenat, že na území Doňany má velmi příznivé podmínky a někteří evropští čápi zde dokonce zimují.
-fp-

Mnohokrát děkujeme všem za protesty proti zastřelení Hynka.
Děkujeme i paní učitelce Aleně Bonaventurové, která nám dnes do Českého rozhlasu přinesla protest s podpisovými archy žáků pátých až osmých tříd.


Protest 5. třída 6. třída 7. třída 8. třída




<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz