Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Neděle 25. října 1998

Kristýna byla i v noci na dnešek na východě Senegalu, poblíž města Takoutala v povodí Falémé. Jak jsem tu už psal, od "její palmy", tedy tradičního zimoviště u vesničky Djakhalingu, ji dělí jenom 150 kilometrů. Proč se zastavila u Takoutaly (kde se včera zdržovala minimálně druhý den), je otázka, na kterou si netroufám odpovídat. Faktem ale je, že jakmile Kristýna přeletěla Saharu, vždycky zvolnila. Za zmínku stojí i fakt, že na stejných souřadnicích nocovala už loni ze 14. na 15. října.
Na serverech NASA jsem se pídil po snímcích, které by zachycovaly povodí Falémé z vesmírné perspektivy. Pár jsem jich našel a jeden stojí za to. Zachycuje oblast, kde je Kristýna v těchto chvílích, i místa, kde tradičně zimuje. Nedosti na tom. Lidé z NASA tvrdí, že se na něm dá vidět kouř z hořící buše. Vrchol ale je, že byl pořízen 27. října 1995, kdy jsme tam dole sledovali Kristýnu a posléze prchali před jedním ze zmíněných požárů...
-mb-

Co se odehrálo během právě končícího týdne
Kristýna: Minulou neděli uletěla nad mauritánskou Saharou 254 kilometrů, v pondělí 212 kilometrů. Do úterního večera pak pravděpodobně dosáhla území Senegalu, ale přesně se ji družicím podařilo zaznamenat až ve čtvrtek odpoledne, kdy byla v povodí Falémé asi 150 kilometrů od svého tradičního zimoviště.
David: Zůstával na jihu Španělska, v blízkosti národního parku Doňana. V pátek na jeho souřadnicích pozoroval Alejandro Torés 6 černých čápů, Davida se mu ovšem identifikovat nepodařilo.
Jonáš: V pondělí byl odchycen na Domažlicku a umístěn v Záchranné stanici ptactva v Plzni. Má poškozená játra, pravděpodobnou příčinou je otrava.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz