Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Čtvrtek 12. listopadu 1998
Oba dospělí čápi jsou na svých místech, Kristýna v zimovišti na východě Senegalu a David na jihu Španělska. Satelitní vysílače přešly podle plánu na řidší cyklus - 6 hodin vysílání a 36 hodin pauza a tedy lokací není tolik jako v předchozích měsících, kdy se z počítače denně vysypalo několik stránek údajů (konkrétní lokace viz na http://capi.fido.cz).
Nejdůležitější zpráva přišla z Plzně. V úterý jsem s Jonášem absolvoval veterinární vyšetření včetně odběru krve, aby mohl být komplexně posouzen jeho zdravotní stav. Dnešní závěr je potěšující - Jonáš je ve velmi dobré kondici, hodnoty jaterních testů (enzymu ALT) jsou lepší a bylo by možné jej vrátit do přírody. V tom je však kámen úrazu. Už když byl Jonáš odchycen, byl jeho dlouhý pobyt v Čechách neobvyklý a nyní po dalších 25 dnech je pravděpodobně na normální odlet a průběh tahu pozdě.
V posledních dnech jsme sice dostali od našich posluchačů a příznivců několik zpráv o pozdním výskytu čápů bílých z různých míst v Čechách (Kout na Šumavě, Libín na Českobudějovicku, Sadová u Hradce Králové) a dokonce i opakovaná pozorování čápů černých z Brd - 21. října tři kusy a ještě v neděli 8. listopadu zde kroužil jeden pták. To vše jsou zřejmě opozdilci, kteří se u nás zapomněli. Ve všech případech bílých čápů byli také informováni místní ochranáři, aby se pokusili o ptáky s nadcházející zimou postarat.
V případě odchytu, čápi přečkají do jara a čeká je trvalý pobyt v zajetí nebo vypuštění do přírody s nejistým výsledkem, protože přes zimu si zvyknou na člověka, nebudou trénovaní a ve správné letecké kondici a může dojít i k narušení tahového instinktu.
Co tedy dál s naším Jonášem?
Jedna možnost je ponechat ho v zajetí, druhá -složitější- přepravit a vypustit ho v oblasti vhodné k přezimování a tak částečně nahradit přirozený běh věcí a zachovat Jonášovi šanci na rychlý návrat a opětovné začlenění do přírody.
-fp-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz