Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Pondělí 1. března 1999
Phil Hall jede do Bauchi - Jonáš a David zůstávají na jihu Španělska

  1. Včera se z Lagosu ozval e-mailem britský ornitolog Philip Hall a večer se nám podařilo k němu dovolat. V těchto chvílích je na cestě do Bauchi, aby zjistil podrobnosti a pokusil se vyzvednout vysílač.
    Připomínám, že u Bauchi v severovýchodní Nigérii zahynul v lednu sameček Jakub, který byl předloni hnízdním partnerem Kristýny. Na podzim 1997 jsme s úžasem sledovali jeho víc než 7500 kilometrů dlouhou cestu z Brd do Nigérie, kde se jeho vysílač v listopadu odmlčel. Patnáct měsíců jsme pak o něm neměli žádné zprávy.
    Phillip Hall se domnívá, že Jakub byl odchycen. V okolí Bauchi jsou totiž mokřady, kam místní lidé pokládají lana s oky, do kterých chytají vodní ptáky. Údajně je jednak jedí, jednak prodávají obchodníkům se zvířaty. Philově domněnce nasvědčuje fakt, že Jakub neměl kromě otoku na jedné noze žádné viditelné zranění.

    Větší fotka až po kliknutí.
  2. Jonáš a David měli v posledních dnech dost lokací velmi slušné kvality; stále zůstávají u Guadalquiviru. E-mailem přišla od Alejandra Torése další fotografie Jonáše (byla pořízena ve středu, Jonáš stojí vlevo).

  3. O Kristýně nemáme čerstvé zprávy.

    Miroslav Bobek



<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz