Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Čtvrtek 8. dubna 1999
Včera jsem tu popisoval několik možností, jak identifikoval záhadného čápa s kroužky nebo jak alespoň potvrdit nebo vyvrátit, že jde o Kristýnu. Sice jsme v této věci pokročili, ale nikoli příznivým směrem.
Ing. Jenne, který snažil rozluštit kód barevného kroužku a změřit kovový kroužek, nám po mnoha hodinách snažení mimo jiné napsal: "Kvalita videosignalu je skutecne prislis spatna, nez aby se dal nejak rozumne zpracovat. Zkousel jsem ledacos, ale bohuzel nic." Už dva odborníci se tedy vyjádřili negativně. Nezbývá nám, než se smířit s tím, že videozáznam dekódovat nepůjde.
František Pojer v noci na dnešek prohlížel videozáznamy z hnízda z pondělí, úterý a středy. Na hnízdě se ale žádný čáp neobjevil.
Včera vpodvečer jsme také začali s kontrolou okolních hnízd, kde by se snad čáp s kroužky mohl usadit. Stačili jsme objet tři, ale ani jedno nebylo obsazené.

Samozřejmě jsme nezapomněli ani na Davida. K našemu překvapení jsme ho ale nezastihli na hnízdě, kde jsem ho našel v neděli. David se znovu vrátil do blízkosti loňského hnízda, u kterého máme kameru (byl od něj nanejvýš kilometr nebo dva). Jak tuhle podivnost interpretovat si ještě nechám projít hlavou.

Jonáše satelity včera večer opět potvrdily v jihozápadním Španělsku.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz