Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Město v koloniálním stylu (Saint Louis, pondělí 3. ledna 2000 večer)

Rybářské pirogy na pláži v Saint Louis.

Koloniální architektura z minulého století.
Na pláži jsme potkali mladíka, který studuje v Dakaru: "Pocházím ze Saint Louis a mám ho rád, ale nechápu, proč sem jezdí turisté z poloviny Evropy."

Saint Louis je známý koloniální architekturou z minulého století. První pocit: domy se železnými balkóny a vzdušnými atrii jsou sice hezké (a zchátralé), ale jejich hlavní pozoruhodnost spočívá v tom, že stojí v Africe; ve Středomoří by si jich člověk -pokud zrovna není architekt- nejpíš nevšiml. Po pár hodinách ovšem začnete vnímat esprit někdejší koloniální metropole. Nejsilněji asi v hotelu La Poste, který připomíná doby, kdy piloti letecké pošty (mezi nimi i Saint Exupéry) odvážně překonávali Saharu. Navíc tu stále zůstává mnoho Evropanů, kteří vlastní nejen hotely, cestovní kanceláře a půjčovny aut, ale třeba i obyčejnou samoobsluhu, kde inkasují u pokladny. Z toho plyne další efekt: Saint Louis je pro turisty mnohem pohodlnější a přívětivější než jiná africká města. Nelze pominout ani úchvatný pohled na stovky velkých rybářských pirog na pláži, ani fakt, že Saint Louis je ideálním východiskem k výletům do národních parků a do buše.

Důvody proč se vydat do Saint Louis se zkrátka najdou celkem snadno.
-mb-

David ve společnosti dalších černých čápů (Praha, 3. ledna 2000)
Dnes mi přišel do rozhlasu fax od naší španělské kolegyně Cristiny Parkés, která se vypravila za Davidem. C. Parkés nám napsala:
Včera jsem se jela podívat za Davidem na rýžové pole v Guadalquiviru. Ve 13.00 hodin jsem zachytila signál jeho pozemního vysílače. Nejprve byl ve skupině 15 černých čápů a později 21 černých čápů. Ve skupině byli jen dva mladí čápi. Davida jsem nemohla dobře vidět, protože byla mlha a čápi byli velmi plašší. V neděli se v této oblasti hodně střílelo a cesty byly plné použitých nábojů. Jinak byl nádherný den, velmi teplo a slunečno. Davida jsem sledovala přes hodinu. Byl dobrý signál.
-mp-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz