Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Návrat čápů se blíží (pátek 25. února 2000)
Meteor z 26.2.2000 Přesněji: blíží se den, kdy se Dominika a Kryštof vydají na zpáteční cestu. V minulých letech čápi svá zimoviště vesměs opouštěli v prvních dnech března. Nejčasněji se k domovu vydala v roce 1998 Kristýna - ve druhé polovině února (přesné datum neznáme); nejpozději v roce 1996 Zuzana - 24. března.
Zatím jsou ovšem jak Dominika, tak Kryštof na svých zimovištích. Dominika se v posledních týdnech patrně potuluje na jedné či druhé straně mauritánsko-senegalské hranice; máme o ní ale jen málo údajů, což se snad zlepší poté, co její satelitní vysílač přejde na hustší cyklus. Naproti tomu o Kryštofovi, který zůstává stále na stejném místě ve Sierra Leone, dostáváme nové zprávy každý den, jeho solární vysílač funguje perfektně.
První tažní ptáci však už jsou v Evropě - a to nejen zástupci časně přitahujících druhů. Bílí čápi už byli zaznamenáni ve Španělsku, Francii, Itálii, ale také Lucembursku, Švýcarsku a Německu, první kukačka dolétla na východ Španělska a první vlaštovky přeletěly Pyreneje. Tak to alespoň vyplývá z údajů, které shromáždili amatérští ornitologové a které se objevují na serveru livemigration.net. Zapojit se do tohoto internetového sledování ptačí migrace může každý!
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz