Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Bez komentáře (pondělí 6. března 2000)
Možná jste také v Mladé frontě Dnes zaznamenali následující zprávu:
Indické bezpečnostní pohraniční síly chytily sokola, kterého údajně využíval Pákistán ke špionážním účelům. Ve zprávě z Džajpuru, hlavního města západoindického svazového státu Rádžastán, se uvádí: "Bezpečnostní síly chytily dalšího špionážního sokola vybaveného anténou a zapnutou vysílačkou poté, co přeletěl mezinárodní hranici."
-mb-

Mapka Celý balík novinek (pondělí 6. března 2000)
Kryštof pokračuje v cestě k domovu. Od čtvrtka urazil 800 kilometrů, před sebou má ještě minimálně 4500 kilometrů.
Jak  už jsme informovali, vyletěl Kryštof ze svého posledního zimoviště ve Sieře Leone ve čtvrtek kolem poledne. Do večera překonal vzdušnou čarou necelých 220 kilometrů a zastavil se na území Guineje. V pátek opět uletěl 220 kilometrů a na sobotu nocoval ve východním Senegalu. V sobotu, kdy dosáhl jižní Mauritánie, už za den překonal necelých 200 kilometrů a stejně tomu bylo i včera, kdy se zastavil (jak s oblibou píšu) "na dohled" od jižního okraje Sahary. (Detaily najdete na Čápech online.) Nejtěžší etapu své cesty -přelet Sahary- absolvuje Kryštof tenhle týden...
Dominiku se Argosu stále nepodařilo lokalizovat; jsem si ale jist, že je to špatná zpráva jen pokud jde o naše sledování její zpáteční cesty, nikoli pokud jde o Dominiku samotnou. Od vysílače, který je aktivní jen jednou za čtyři dny a má už slabou baterii, se toho moc čekat nedá.
Bylo by samozřejmě vynikající, kdyby se Kryštof a Dominika setkali na svém hnízdě u Rakovníka. Nebude to ale úplně stejné hnízdo. Už loni jsme měli obavy, aby stará rozkotaná borovice i s hnízdem nespadla - jak se za větru kymácela si můžete prohlédnout na videu (stream, download). Franta Pojer a Thomas Reisacher proto v sobotu hnízdo přestěhovali: na vedlejší buk dali železnou podložku, na kterou naskládali kusy hnízda, a starou borovici pokáceli.
Včera jsem spoustu času strávil nad naší databází. Po dlouhé době jsem se podíval i na údaje o mláďatech, kterým podle všeho vysílače selhaly už koncem léta. Ohromné překvapení: Argos zaznamenal po jednom písknutí Otakarova a Karlova vysílače! Zpětně je obtížné určit, odkud je mohly satelity zaslechnout, určitě se o to ale pokusíme. (Připomínám, že Karlovi vysílač přestal fungovat ještě v době, kdy byl na hnízdě, a o Otakarovi že nevíme od konce srpna, kdy se zdržoval  v jižním Německu - později se ovšem jeho vysílač ještě jednou ozval patrně ze severozápadní Afriky, podrobnosti jsou zde.) 
Konečně splácím dluh posluchačům čapích vstupů v Dobrém jitru. Dnes po čtvrt na osm jsem tam mluvil o dvou zajímavých webech, které se věnují migraci ptáků. Šlo o livemigration.net a o Migrating Birds Know No Boundaries.
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz