Rok co rok opouštějí milióny tažných ptáků svá hnízdiště a odlétají na jih. Ptačí tah je jedním z nejzajímavějších přírodních jevů; přestože ho ale vědci zkoumají více než sto let, stále o něm víme překvapivě málo. Teprve v poslední době nám moderní technika umožňuje sledovat ho téměř v přímém přenosu.

Kryštof domů nespěchá (pátek 24. března 2000)
Dodatečně přišel ještě jeden odhad, kdy se Kryštof vrátí: 27. března odpoledne. Byl bych rád, kdyby tenhle tip vyšel, protože se opírá o analýzu počasí doloženou meteorologickými mapami. Z ní vychází, že by Kryštof mohl 27. března přiletět za studenou frontou, která prochází nad Evropou.
Bohužel už to skoro jistě nestihne. Dnes ráno ho satelity zaznamenaly na stejném místě jako předevčírem ráno - za Pyrenejemi na jihozápadě Francie. Došly dokonce velice přesné souřadnice; na Čápy online jsem je ale zatím nevystavil, protože Francie je pro tažné ptáky velmi nebezpečné území a nemá smysl poskytnutím přesných informací riziko ještě zvyšovat (ostatně první, co jsem udělal, když souřadnice dorazily, bylo to, že jsem zkontroloval data senzorů pohybu; Kryštof je v pořádku).
-mb-


<< >>


Africká odysea - projekt
Českého rozhlasu 2 - PRAHA

Texty: Miroslav Bobek, František Pojer
Fotografie: Khalil Baalbaki a archív Africké odyseje
Grafika: Tom Vild
Webmaster: Lenka Hampapová
Připraveno za podpory společnosti Internet Servis.

Africkaodysea@internet.cz